TRENDING


Insider Reports




QUICK Sign-up

New Content Updates
Educational Webcast Alerts
Building Products/Technology Notices
Access Exclusive Member Content


All fields are required.




<< Back to Facilities Management News Home

<< Design & Construction



Sustainability Drives Office Building’s Design


12/7/2017

McCarthy Building Companies’ new offices in Houston emphasize sustainability and the use of natural materials. When seeking a new Houston location to accommodate their growing company and presence in the region, the company turned to lauckgroup to create a design that injected a sense of local pride into the space and met their growing staff’s needs. lauckgroup’s Houston office crafted a space that honored the brand with a design that captures the confidence, creativity and energy the firm brings to its clients.

The design team strategically repositioned the layout of workstations and meeting rooms to increase flow and efficiency, repurposing 99 percent of the existing office furniture while adding additional pieces to accommodate the expansion.The office design increases functionality and improves layout adjacency issues while incorporating much needed staff-focused amenity and meeting spaces.

As guests enter the spacious reception area, they are welcomed by a reception desk constructed from a lightweight, poured-in-place concrete panel system. Additional features nod to the materiality nature of the construction industry, such as polished concrete floors and a bent, branded steel transaction panel relocated from McCarthy’s previous office space. A conference room beyond the reception area is constructed with glass panels, providing views to the outdoor green lawn. Dynamic LED lighting and a color palette of vibrant hues complement the colors of McCarthy’s logo. The space is balanced by muted natural tones and materials while a custom carved shelf in the reception area provides an area to subtly promote the firm’s many accolades and honors.

To foster the desired collaborative environment, new training, conference and break rooms were incorporated to help facilitate career development and group initiatives - core values to the McCarthy team. Employee-focused design highlights include an expansive break area and lounge that provides staff with dedicated leisure space, featuring a variety of seating types, a hospitality bar, TV, and views outdoors.The large tile panels that outfit the lounge area pay homage to the game of dominoes, a popular staff pastime. Two private phone booth rooms were also implemented to address privacy needs, providing dedicated areas for quiet and focused work.

“As an employee-owned company, the design of our Houston office is an important piece of McCarthy’s corporate culture – we needed a space that reflects our brand and helps us build upon our thriving ownership culture,” says Jim Stevenson, president of McCarthy Houston. “The office design lauckgroup created will help us maintain our goal of recruiting and retaining top talent in the industry as it leverages smart technology and provides space for our employees meant to foster collaboration and increase productivity.”

The walls throughout the new office are decorated with artwork and logos created by McCarthy’s in-house branding team, further emphasizing the company’s cultural core.


More From 12/7/2017 on FacilitiesNet